داخلی سازی محیط کشت فراوری نشاء از سوی محققان دانشگاه خلیج فارس ، با فراوری دیت پیت از واردات کوکوپیت جلوگیری می گردد
به گزارش وبلاگ عکس، محققان دانشگاه خلیج فارس بوشهر در گلخانه پژوهشی و آموزشی این دانشگاه توانسته اند به فراوری دیت پیت و کمپوست غنی شده دست یابند و به مرور از واردات کوکوپیت جلوگیری نمایند.

گروه دانشگاه وبلاگ عکس، هانا چراغی؛ * کمپوست غنی شده، پسماند آلی تجزیه شد ه ای است که حاصل فرآیند پوسش بوده و به وسیله پوساندن و تجزیه بقایای گیاهی، حیوانی و زباله های شهری و لجن های فاضلاب به دست می آید. البته این محصول تحت شرایط خاص و به روش های گوناگون فراوری می گردد.
این محصول از پسماند های کشاورزی، خانگی و خوراکی فراوری می گردد و یکی از عالی ترین کود ها برای مصارف کشاورزی است که مورد استفاده فراورینمایندگان گل و گیاه قرار می گیرد.
مواد آلی موجود در توده مصرفی برای کمپوست از ضایعات کشاورزی، مواد خوراکی و زباله هایی به دست می آید که از راه تجزیه هوازی و بی هوازی به خاک سیاه و سفید غنی تبدیل می شوند که به عنوان کود در کشاورزی مصرف می گردد. فرآیند کمپوست بسیار ساده است و به دست افراد با تجربه و به شکل صنعتی انجام می گردد. کمپوست حاصل فعالیت بیولوژیکی میکرورگانیسم هایی است که توانایی شکستن مولکول های درشت مواد آلی را دارا هستند.
مواد موجود در این کود باعث جذب سریعتر مواد مغذی درون خاک می گردد. از کمپوست به عنوان یک آفت کُش طبیعی برای خاک نیز یاد می گردد. در خاک پوسال اکوسیستم ها برای کنترل فرسایش زمین و جریان بهسازی خاک، ساخت و ساز تالاب، و به عنوان پوشش دفن زباله بسیار مفید است. این کود به صورت وارداتی در ایران به مصرف می رسد. اما محققان دانشگاه خلیج فارس بوشهر برای جلوگیری از خروج ارز و تکیه بر توان داخل و داخلی سازی این محصول، اقدام به فراوری دیت پیت و کمپوست غنی شده در گلخانه پژوهشی و آموزشی دانشکده کشاورزی این دانشگاه نموده اند.
فراوری دیت پیت و کمپوست غنی شده از ضایعات درخت خرما
عبدالعلی حسامی، عضو هیئت علمی گروه علوم باغبانی و مدیر گروه علوم و مهندسی باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه خلیج فارس بوشهر است که در این رابطه به خبرنگار وبلاگ عکس می گوید: دانشگاه خلیج فارس بوشهر دارای 6 گلخانه پژوهشی و آموزشی است و اولین گلخانه آن، در سال 83 و آخرین در سال 96 راه اندازی شده و در این گلخانه طرح های بسیاری مورد آنالیز قرار می گیرد و بعضا به فراوری می رسند. دیت پیت و کمپوست غنی شده یکی از محصولاتی است که با حضور 5 دانشجوی خلاق گروه باغبانی دانشکده کشاورزی به تحقیق روی آن پرداختیم و توانستیم به فرآیند فراوری آن دست یابیم.
حسامی می افزاید: دیت پیت و کمپوست غنی شده به همت محققان این گروه از ضایعات درخت خرما، فراوری شده است. با توجه به اینکه در بوشهر حدود 7 میلیون اصله درخت نخل وجود دارد و این استان دارای 39 هزار هکتار نخلستان است و هر ساله هنگام هرس درختان، مقدار زیادی از برگ و الیاف این درخت سوزانده می گردد، تصمیم گرفتیم برای جلوگیری از هدر رفت این میزان الیاف، از آن ها دیت پیت و کمپوست غنی شده فراوری کنیم و در این راه پیروز عمل کردیم.
عضو هیئت علمی گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه خلیج فارس بوشهر اضافه می نماید: بر این اساس، اگر از هر درخت سالانه 6 برگ هرس گردد، مقدار زیادی ضایعات خواهد داشت و با بهره گیری از آن ها می توانیم به راحتی در فراوری این محصول پیروز عمل کنیم.
وی با تاکید بر اینکه در گلخانه پژوهشی و آموزشی دانشگاه خلیج فارس از ضایعات نخل، دو فرآورده دیت بیت و کمپوست غنی شده به دست می آید، یادآور می گردد: این کمپوست غنی شده برای فراوری گیاهان آپارتمانی و کشت های گلدانی، محیط کشت بسیار مناسبی است.
حسامی خاطرنشان می نماید: دیت بیت می تواند جایگزین کوکوپیت (محیط کشتی است برای فراوری نشاء) گردد. عمده محیط کشت هایی که در کشور استفاده می گردد وارداتی هستند، اما با جایگزین کردن این محیط کشت ها، می توان از خروج ارز جلوگیری کرد. با فراوری این محصول توانسته ایم، گامی در جهت داخلی سازی این محیط کشت برداریم و در صورت فراهم سازی شرایط لازم، این محصول را به فراوری گسترده رسانده و احتیاج داخل را برطرف کنیم.
وی ادامه می دهد: با همکاری دانشجویان همکار این پروژه در گلخانه پژوهشی و آموزشی دانشگاه، برای اینکه جواب مثبت یا منفی این ضایعات را ارزیابی کنیم، انواع محصولات را در این محیط کشت پرورش داده و به فراوری محصول دست یافتیم. برای آماده شدن این محصولات حدودا 5 ماه زمان احتیاج است.
مدیر گروه علوم و مهندسی باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه خلیج فارس بوشهر تصریح می نماید: برای دستیابی به فراوری گسترده این محصول احتیاج به یک دستگاه سر شاخه خُرد کن داریم و اگر این دستگاه طبق وعده هایی که از سوی دانشکده به ما داده شده بود، خریداری و تهیه گردد، می توان بُعد تجاری سازی این محصول را تقویت کرد و اکنون عدم خریداری این دستگاه، بزرگترین مانع برای دستیابی به فراوری گسترده دیت پیت و کمپوست غنی شده در گلخانه پژوهشی و آموزشی دانشگاه خلیج فارس است.
وی اضافه می نماید: البته محققان گلخانه پژوهشی و آموزشی دانشکده کشاورزی دانشگاه توانسته اند در زمینه های مختلف، محصولات گوناگونی را فراوری نمایند و در داخلی سازی آن نقش داشته اند و این داخلی سازی فقط محدود به دیت پیت و کمپوست غنی شده نیست.
فراوری دیت پیت و کمپوست غنی شده؛ راه حلی برای درآمدزایی دانشجویان
حسامی شرح می دهد: هدف ما از فراوری این محصول در گام اول، داخلی سازی و جلوگیری از خروج ارز برای واردات کوکوپیت است و در گام بعدی، ایجاد انگیزه در دانشجویان است تا حاصل کوشش خود را ببینند و به این باور برسند که می توانند با فراوری چنین محصولاتی، نقش مفیدی در جامعه داشته باشند و علاوه بر آن، در حوزه تخصصی خود (کشاورزی) به حدی رشد پیدا نمایند که در آینده و بعد از فارغ التحصیلی روی این دانش خود سرمایه گذاری نموده و در زمینه فراوری این محصول، فعالیت داشته باشند.
وی یادآور می گردد؛ فراوری دیت پیت و کمپوست غنی شده باعث نوعی درآمدزایی برای دانشجویان و دانشگاه می گردد و اگر حمایت های لازم از آن گردد و مسئولان دانشگاه اقدام به خریداری دستگاه مذکور نمایند، گامی اساسی در این راستا برداشته خواهد شد.
منبع: خبرگزاری دانشجو