توصیه علمی: روزی 1 دقیقه بخندید

به گزارش وبلاگ عکس، خنده درمانی یا یوگای خنده برای همه افراد مناسب نیست. بعضی از مردم متنفرند که شما مجبورشان کنید، بخندند، یا اینکه از خندیدنِ مصنوعی خجالت می کشند و احساس راحتی نمی نمایند. اگر این افراد را مجبور کنید بخندند، باعث می شوید که سطح کورتیزول خون شان تا حد خطرناکی بالا برود.

توصیه علمی: روزی 1 دقیقه بخندید

زبان انگلیسی، ریاضیات و خنده؛ این ها عنوان های درسی برنامه کلاسی یک مدرسه پایه ششم در برایتونِ انگلستان است. این تصمیم بعد از آن گرفته شد که نتایج کلاس های خنده درمانی نشان داد حتی خندیدن های مصنوعی هم اضطراب و استرس بچه ها را کم می نماید. اما آیا واقعاً واداشتنِ خود به خندیدن به آرام تر شدنِ ما یاری می نماید؟

به گزارش وبلاگ عکس، این امر که خندیدن برای سلامتی ما مفید است، امری شناخته شده است. خندیدن چندین واکنش کاهنده استرس را در ما ایجاد می نماید.

رابین دانبار، استاد بازنشسته رشته روان شناسیِ فرگشتی در دانشگاه آکسفورد، می گوید: فیزیکِ خندیدن، که با بالا رفتن و پایین آمدنِ دیافراگم - یک ماهیچه گنبدی شکل در زیر شش ها - انجام می گردد، هوا را از ریه ها خارج و سیستم اندورفین را در مغز تحریک می نماید.

اندورفین شما را آرام و شاد می نماید و به نظر می رسد که سطح کورتیزول که هورمون استرس است را در بدن کاهش می دهد. اندورفین بعلاوه به آزادسازی اکسید نیتروژن یاری می نماید. اکسید نیتروژن یک ماده شیمیایی است که به آرام شدنِ ماهیچه های منقبض یاری می نماید و باعث از بین بردنِ هرچه بیشترِ استرس در بدن می گردد.

اکسید نیتروژن بعلاوه باعث گشاد شدنِ رگ ها می گردد که می تواند شرح دهد چرا خندیدن می تواند باعث کاهشِ فشار خون در افراد گردد. هنوز دقیقاً تعیین نیست که اثرات مثبت خندیدن بروی استرس چگونه رخ می دهد.

پروفسور سوفی اسکات، دانشمند عصب شناس در دانشگاه کالج لندن، می گوید: احتمالاً شبکه ای پیچیده از نواحی مختلف مغز در خندیدن دخالت دارند. اما ما به وضوح می بینیم که هپیوتالاموس که در استرس نقش دارد، در هنگام خندیدن فعال می گردد.

هپیوتالاموس سیستم عصبیِ پاراسمپاتیک - که مسئولِ واکنشِ گریز یا جنگ است - را کنترل می نماید. اسکات می گوید: ما می بینیم به محضِ اینکه افراد شروع به خندیدن می نمایند، سطح هورمونِ گریز یا جنگ که همان آدرنالین است در خون آن ها کاهش پیدا می نماید.

این تغییرات شیمیایی در هنگام خندیدن و مدت ها بعد از آن ما را آرام تر می نماید. مطالعه ای که در سال 2020 به وسیله دانشگاه بازل در سوئیس صورت گرفته است، نشان می دهد که افراد هر چه بیشتر در طی یک روز بخندند، اثر موقعیت های استرس زا را کم تر روی خود احساس می نمایند.

خنده طبیعی و غیرمنتظره قدرتمندترین اثر را بر افراد دارد، اما شواهد نشان می دهند حتی تظاهر به خندیدن یا ادای خنده را درآوردن نیز می تواند واکنش ما به استرس را کاهش دهد.

این پدیده به وسیله اثری شناخته می گردد که به نظریۀ حرکت احساس ایجاد می نماید، معروف است. دکتر ناتالی وندروال، دانشیار از دانشگاه تکنولوژیِ دلفت در هلند و کارشناس در رشته روان شناسی شناختی و اجتماعی، می گوید: وقتی که شما از ماهیچه های صورت تان برای لبخند زدن و خندیدن استفاده می کنید، این کار یک فیدبک یا بازخورد به مغز ارسال می نماید که باعث می گردد پیغام رسان های شیمیایی، برای مثال سروتونین که می تواند باعث بهبود خُلق می گردد، در خون آزاد شوند. از این اثر در خنده درمانی استفاده می گردد.

در کلاس های خنده درمانی که به کلاس های یوگای خنده نیز معروف است، مشارکت نمایندگان حرکت های ورزشی ای را انجام می دهند که آن ها را به خنده می اندازد. آن ها دست می زنند و آواز می خوانند یا واژگانی مانند ها هاها را تکرار می نمایند که شبیه صدای خنده است؛ و بله، آن ها تظاهر به خندیدن می نمایند.

ایده ای که وجود دارد این است که با انجام این کار فراوری اندورفین در بدن شما شروع می گردد و باعث می گردد شما واقعاً شروع به خندیدن کنید.

اما جنینگز، درمان گرِ یوگای خنده که کلاس های یوگای خنده را در برایتون برگزار می نماید، می گوید: در رأس همه این ها، یکی استفاده از تمرینِ تنفسِ یوگا است که تنفس را کند می نماید و دیگری، مراقبه است که اثراتِ کاهنده استرس را افزایش می دهد.

ترکیب این ها به نظر بسیار اثربخش است. مروری بر مطالعات انجام گرفته بروی خنده درمانی که در سال 2019 صورت گرفته است، نشان می دهد که از 19 مطالعه انجام گرفته با این موضوع، 18 مطالعه تأیید می نمایند افراد بعد از شرکت در جلسات خنده درمانی استرس شان به طرز چشمگیری کاهش پیدا نموده است.

این مطالعات بعلاوه نشان می دهند که افراد احتیاج ندارند مدت طولانی صبر نمایند تا اثر خنده درمانی را مشاهده نمایند. مطالعه ای که در سال 2021 به وسیله محققان آلمانی و کانادایی انجام گرفته است، نشان می دهد که فقط شرکت در یک جلسه 30 دقیقه ای باعث کاهش سطح کورتیزول خون می گردد.

این شواهد است که منجر به تشکیل کلاس های خنده درمانی در مدرسه دخترانه برایتون در انگلستان شده است. خدمات بهداشت ملی بریتانیا پیش از این نیز یوگای خنده را به عنوان بخشی از برنامه تجویزیِ اجتماعی (فعالیت های غیرپزشکی که پزشکان عمومی می توانند برای ارتقاء سلامت جسمی و روانی بیماران به آن ها تجویز نمایند) به بیماران پیشنهاد می داد.

اما باید به این نکته توجه داشت که این کلاس ها برای همه افراد مناسب نیستند و می توانند جواب معکوس بدهند. پروفسور اسکات می گوید: بعضی از مردم متنفرند که شما مجبورشان کنید، بخندند، یا اینکه از خندیدنِ مصنوعی خجالت می کشند و احساس راحتی نمی نمایند. اگر این افراد را مجبور کنید بخندند، باعث می شوید که سطح کورتیزول خون شان تا حد خطرناکی بالا برود.

برای چنین افرادی ارائه چنین خدماتی باید در محیط های کاملاً طبیعی صورت بگیرد. برای مثال می توان یک جمع محبت آمیز را شکل داد و در آن جوک و لطیفه تعریف کرد. مؤلفه اجتماعی خنده بسیار مهم است؛ به این معنی که شما بیشتر محتمل است در جمع بخندید تا وقتی که تنها هستید.

وندروال توصیه می نماید که افراد روزی یک دقیقه بخندند و آن را تبدیل به یک رسم روزمره مانند مسواک زدن بنمایند. هر چه بیشتر آن را تبدیل به یک عادت کنید، این کار آسان تر می گردد.

منبع: The Daily Mail

ترجمه: سایت وبلاگ عکس

منبع: فرادید

به "توصیه علمی: روزی 1 دقیقه بخندید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "توصیه علمی: روزی 1 دقیقه بخندید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید